MUSTIKKA PÄIHITTÄÄ GOJIN

Superfoodeista on tullut vastavoima teollisille elintarvikkeille.
Suomalaista kannattaa suosia, sillä varsinkin ulkomaisissa superruoissa piilee usein ikäviä yllätyksiä.

Superruoista etsitään nyt luonnollista vaihtoehtoa prosessoidulle ravinnolle. Monien superruokien luontaisuus on kuitenkin kyseenalaista.

– Kuivattu marja on käsitelty, eikä jauhe ole missään nimessä prosessoimaton tuote, toteaa elintarvikekemian professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

Myös käsitykset superruoan terveellisyydestä ovat Heinosen mukaan osin virheellisiä. Erityisesti ulkomailta Suomeen tuodut superruoat sisältävät usein haitallisia aineita. Tullilaboratorion tutkimuksissa ruuista on löytynyt muun muassa torjunta-ainejäämiä ja homemyrkkyjä.

– Kuinka luontainen tai terveellinen tuote voi olla, jos se sisältää torjunta-aineita? Heinonen huomauttaa.

Superruoalla tai superfoodilla tarkoitetaan tyypillisesti paljon ravintoaineita sisältäviä ruokia. Tunnetuimpia ovat erilaisten jauheiden ohella esimerkiksi goji-marjat ja raakakaakao. Goji on runsaasti antioksidantteja sisältävä marja, jota tuodaan Suomeen yleensä Kiinasta.

– Superruoka itsessään on markkinointitermi. Sen käytölle ei ole tieteellisiä perusteita, kertoo erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Hernekeitto on superruokaa

Asiantuntijoiden mukaan superruoista innostuneen kannattaisikin suosia kotimaisia superfoodeja. Suomalaiset superruoat päihittävät ulkomaiset puhtaudessa ja ekologisuudessa. Ne sisältävät ulkomaisia elintarvikkeita vähemmän torjunta-aineita, eikä niitä tarvitse tuoda maahan kaukomailta.

– Jos peruste syödä ulkomaisia superfoodeja on se, että ne olisivat terveellisempiä tai erittäin hienoja, ei tälle ole näyttöä, Erlund sanoo.

Kotimaisia superruokia ovat esimerkiksi marjat ja sienet.

– Esimerkiksi goji-marjat eivät sisällä mitään, mitä mustikoista ei saisi. Myös porkkana päihittää gojin, Heinonen toteaa.

Erlund lisäisi kotimaisten superruokien listaan myös perinteiset, runsaskuituiset ruoat. Supefoodista käyvätkin esimerkiksi kaura-  ja ohrapuuro sekä hernekeitto.

Sirkku Aalto

Uusi ravinto, uusi elämä


Seppo Pennasen ruokavalioon kuuluu nyt luomua, superia ja yrttejä – niin ulko- kuin kotimaisiakin. Kokemukset ovat niin hyviä, ettei superruokien vähäinen tutkimuskaan pelota.

Katso Sepon haastattelu täältä.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: